De belioefte aan hulp en het bieden van hulp - DERMEIJ , H. (Pedagogische Studiën, 1988)
In een recent themanummer van Pedagogische Studiën bespreken Dc Leeuw, Beishuizen, Van Daaien, Meijer en Perrenet (1987, p.354363) het bieden van hulp tijdens computerbestuurd probleem oplossen. Zij signalerende volgende problemen: Wanneer hulp te bieden, en hoe de hulp te laten aansluiten bij dekennis van de leerlingen. Beantwoording vandeze vragen is m.i. afhankelijk van het inzichtdat men heeft over de behoefte aan hulp. OokDe Leeuw et al. blijken deze mening toegedaan. Hun argumentatie wordt namelijkvooral ontleend aan eigen onderzoek daltot doel had ’de behoefte aan hulp en feedbackvan leerlingen vast te stellen’ (p. 357). In de nuvolgende bespreking wordt beargumenteerdwaarom de door de auteurs voorgestelde oplossingen voor bovengenoemde twee problemen (nog) niet aanvaardbaar zijn. De discussie zal zich toespitsen op de relaties tussen debehoefte aan hulp en het bieden van hulp.