De evaluatiepraktijken van leerkrachten. Een beschrijvend onderzoek naar het evalueren tijdens het rekenen in het primair onderwijs. - Tillema, H.H. (Pedagogische Studiën, 1987)
De opbouw en uitkomsten van het proefschrift’aten zich goed bespreken aan de hand van een zinsnede uit het conclusiegcdeelte van het proefschrift,namelijk (p. 145) dat ’tamelijk veel leerkrachtenWerkwijzen toepassen die in strijd zijn met wat idealiter wordt verondersteld.’ De werkwijze die in destudie is gevolgd bestaat uit het eerst, op prescriptieve wijze, vaststellen waaraan evaluatiepraktijkenbehoren te voldoen (beter is wellicht te spreken vancriteria voor optimaal gebruik van toetsen) om vervolgens na te gaan of leerkrachten in hun handelwijze beantwoorden aan deze prescripties. Dc slotsomIS dat leerkrachten afwijken van dat normatief model.