De identiteit van het (bijzonder) onderwijs als modern normatief pedagogisch probleem - TOLSMA , J.D. (Pedagogische Studiën, 1987)
Na over de aanleiding van dit artikel te hebbengesproken (par. I), komen we via enkele kanttekeningen bij de geschiedenis van de verzuilingvan het onderwijs (par. 2) tot het probleem vande huidige verhouding tussen bijzonder en openbaar onderwijs (par. 3). Deze relatie door onsvooral doordacht ten aanzien van de basisschool is problematisch als we beseffen dat het onderwijs een nationale voorziening is en tegelijkertijd aannemen dat, normatief pedagogischgesproken, niet alles wat onderwijs héét ookonderwijs is.