Strategies for large-scale change in education: dilemmas and solutions - Scheerens, J. (Pedagogische Studiën, 1987)
Bij de weergave van poleiuiële oplossingen voordeze dilemma’s wordt onderscheid gemaakt in algemen en specifieke strategieën. Algemene strategieënzijn bijvoorbeeld: intensieve, cliëntgerichte begeleiding door deskundige begeleiders, algemene oriëntaties zoals systeemmanagement of implementatieals organisatieontwikkeling en strategieën als netwerkopbouw. Als specifieke strategieën worden devolgende ’indespensable skills’ van begeleiders genoemd: het kunnen beheersen en coördineren vandoelstellingen, diagnosestelling en feedback, planningsvaardigheden, staf en leiderschapsontwikkeling en procesbegeleiding.