Het’Teacher-Advisor’ Begeleidingsmodelj.C. BAKKERIn het artikel wordt het teacher-advisor model voorleerlingenbegeleiding op de Amerikaanse high-school geschetst. Dit gebeurt aan de hand van deimpressies die de schrijver daarover heeft opgedaangedurende een studiereis in de Verenigde Staten in1979.De ontwikkelingen, die zich in de leerlingenbege-leiding in de Verenigde Staten in de laatste jarenhebben voorgedaan worden kort samengevat even-als de plaats van het teacher-advisor model daarin.Een aantal aan dit model ten grondslag liggendevooronderstellingen en een mogelijke ontwikkelingervan worden beschreven. Ven’olgens worden eenaantal kanttekeningen geplaatst bij het model naaraanleiding van het feitelijk funktioneren emuj opeen aantal door de schrijver bezochte highschools.I^ij het schrijven van dit artikel is eiran uitgegaan^at deze informatie relevant is voor het denken overen funktioneren van de leerlingenbegeleiding in Ne-derland en dat het artikel als zodanig een aanvullingis op reeds eerder in dit blad verschenen publikatiesover deze problematiek (cf. De Vries, 1973, 1974;Deen en De Vries, 1975). - BAKKER, j.C. (Pedagogische Studiën, 1980)
In het artikel wordt het teacheradvisor model voorleerlingenbegeleiding op de Amerikaanse highschool geschetst. Dit gebeurt aan de hand van deimpressies die de schrijver daarover heeft opgedaangedurende een studiereis in de Verenigde Staten in1979.De ontwikkelingen, die zich in de leerlingenbegeleiding in de Verenigde Staten in de laatste jarenhebben voorgedaan worden kort samengevat evenals de plaats van het teacheradvisor model daarin.Een aantal aan dit model ten grondslag liggendevooronderstellingen en een mogelijke ontwikkelingervan worden beschreven. Ven’olgens worden eenaantal kanttekeningen geplaatst bij het model naaraanleiding van het feitelijk funktioneren emuj opeen aantal door de schrijver bezochte highschools.I^ij het schrijven van dit artikel is eiran uitgegaan^at deze informatie relevant is voor het denken overen funktioneren van de leerlingenbegeleiding in Nederland en dat het artikel als zodanig een aanvullingis op reeds eerder in dit blad verschenen publikatiesover deze problematiek (cf. De Vries, 1973, 1974;Deen en De Vries, 1975).