De noodzakelijke spanning. Opstellen over traditie en vernieuwing in de wetenschap - Ijzerdoorn van , M. (Pedagogische Studiën, 1980)
a) het opdoen van kennis van en het verwerven van inzicht in de stand van zaken van onderwijsonderzoek met betrekking tot innovatie, curriculum, sociometrische structuren en wetenschapstheorie bij onze oosterburen. In het bijzonder zijn nieuwe inzichten opgedaan over computersimulatiemogelijkheden bij structurele sociometrie;