Nationaal programma arbeidsmarktonderzoek: projectonderwijs-arbeidsmarkt - Santema, M. (Pedagogische Studiën, 1980)
Naar aanleiding van een advies van de Raad voor hetWetenschapsbeleid zijn door de voormalige minister voorwetenschapsbeleid voor een aantal multidisciplinaire probleemgebieden Nationale Programma's van Onderzoekingesteld. In 1974 ging een Nationaal Programma Arbeidsmarktonderzoek van start. Een stuurgroep kreeg tottaak: het opstellen van het Nationaal Programma in hoofdlijnen' en het uitwerken daarvan in projecten. Het thansafgesloten project onderwijs en arbeidsmarkt past in ditkader. Het nationaal programma arbeidsmarktonderzoekloopt tot 1981. Het ligt in de lijn der verwachtingen, dat decoördinatie van het onderzoek op dit terrein op enigerleiwijze wordt voortgezet^. De diverse projecten zijn uitgemond in (voorzichtige) beleidsaanbevelingen en suggestiesvoor verder onderzoek. Het lijkt zaak, dat pedagogen enonderwijskundigen inspringen op het uit wetenschappelijkoogpunt belangwekkende, maatschappelijke relevantedeelthema onderwas en arbeidsmarkt. Vandaar met namedeze Kroniek. Met betrekking tot het thema onderwysarbeidsmarktloopt het (sociaalwetenschappelijk) onderzoek in ons landachter. Met name onze oosterburen hebben een voorsprong^. In dit blad werd daarop reeds eerder gewezen.(Enkele nieuwe onderzoekscentra in de Bondsrepubliek,Pedagogische Studiën, 1977 (54) 362365). Het onderhavige eindrapport en de conferentie 'Onderwijs, kwalifikatie, arbeidsmarkt'' leveren een belangrijke bijdrage tot eenwenselijke inhaalmanoeuvre.