Zakelijk stellen zonder taalboek. - Pieters, J. (Pedagogische Studiën, 1978)
Dekkers heeft een alternatief: taalonderwijs behoort plaats te vinden in echte taalsituaties. Slechts binnen werkelijke communicatie situaties is een behoefte aan zakelijk stellen te vewachten. Je moet de situaties zoorganiseren, dat de behoefte aan tajühandelingen envaardigheden vanzelf ontstaat. Dekkers biedt in zijnboekje een soort situatieve didactiek. Hij meent eensysteem te hebben gevonden waarmee de leerkracht zowelde doelen van het stelonderwijs kan opstellen als ideeën dienodig zijn voor de verwerkelijking ervan: de kaartenbakvoor taalonderwijs. De leerkracht kan op zijn eigen wijze.