Rekenstoomissen - Dumont, J.J.; Hamers, J.H.M.; Ruijssenaars, A.J.J.M. (Pedagogische Studiën, 1977)
Op grond van skores op 22 variabelen van 120rekengestoorde kinderen in de leeftijd van 9,10 en 11jaar is d.m.v. korrelatieonderzoek,faktoranalyse endiskriminantanalyse het belang aangetoond vaneen aantal intelligentiefaktoren voor het rekenen.Tevens is ingegaan op de vraag of er gesprokenkan worden van verschillende soorten rekenen endaaraan gekoppelde rekenstoomissen.Het lijkt voorshands juister te spreken van tweeonderscheiden aspekten van het rekenen, met namehet technisch en het begrijpend.Voor beide aspekten zijn de onderscheidenintelligentiefaktoren van belang. Echter, voor hettechnisch aspekt is het geheugen van extra belang.