Maatschappelik milieu, algemene intelligentie en de selectie voor het middelbaar onderwijs - Kuiper , . (Pedagogische Studiën, 1974)
Over de verhouding tussen maatschappelikmilieu en algemene intelligentie zijn verschillende theorieën opgesteld, waarvan ik er enkelekort wil aanstippen.I. Hoe hoger milieu, hoe hoger intelligentie,immers alleen de intelligenten weten op deschatten der aarde beslag te leggen. Zelf scheppenzij zich de betere maalschappclikc verhoudingen,waarin ze leven. Vervolgens doen erfenis encrfelikheid het hunne, om deze toestand tebestendigen, terwijl de hogere standen geregelddoor de knapste koppen van onderop wordenaangevuld. Omgekeerd kunnen domme zoonsvan rijke en knappe vaders zich in de hogebetrekkingen veelal niet handhaven, ze rakenachterop of verkwisten hun vermogen.