De nieuwe basiswet op het onderwijs in de Sovjet-Unie - Reus de , J. (Pedagogische Studiën, 1974)
De onderwijsexplosie in de SovjetUnie is in krachttoegenomen. Op 19 juli kwamen de beide Kamersvan de Opperste Sovjet bijeen en keurden een nieuweBasiswet voor het Onderwijs goed. Deze wet zalop 1 januari 1974 in het gehele land rechtskrachtkrijgen. Het Project voor deze wet was reeds op5 april in alle belangrijke vakbladen en publiciteitsmedia verschenen en stond eigenlijk al meer danzes jaar in het gehele land ter discussie, hetgeen hetkorte tijdsverloop tussen de publicatie en de definitieve wetsafkondiging verklaart. Panacin, viceminister van Onderwijs, wijst eropdat een alomvattende federale onderwijswetgevinggelijke tred moest houden met de ontwikkeling vanhet onderwijs zelf en met de maatschappelijktechnische vooruitgang in de verschillende delen van deUSSR. Hij herinnert eraan, hoe gedurende velejaren de deelrepublieken de dienst uitmaakten inhet onderwijs — een direct gevolg van de doorLenin en Stalin gevoerde nationaliteitenpolitiek.