Tijdschriftbesprekingen - Bekend, O.N. (Pedagogische Studiën, 1969)
Over de voorstellen van de commissie PéeWesselings inzake de vereenvoudiging van de spelling der bastaardwoorden is in Paedagogische Studiën tot dusver niet geschreven. Voldoende motief om enige aandacht teschenken aan de septemberaflevering van Persoon en Gemeenschap, welke aflevering enkele artikels over spellingvereenvoudiging bevat. Een vande hand van ondergetekende: Spellingvereenvoudiging. Onderwijskundige ensociale noodzakelijkheid, overeenkomstig de titel van het boekje, in samenwerking met de Algemene Nederlandse Onderwijzers Federatie(A.N.O.F.) geschreven, een tweede van de hand van Dr. H. Gijsels overde vraag: Is een reglementering van de spelling van de wetenschappelijkebastaardwoorden gewenst! Dr. Gijsels is als lector werkzaam aan een natuurwetenschappelijk instituut, nl. aan het Laboratorium voor dierkundemorfologie en systematiek van de Gentse universiteit, en als zodanig rechtstreeks bij de kwestie betrokken. Belangrijker acht hij het gevaar voor verstoring van de continuïteit vafhet woordbeeld. Daar staat dan weer zijn persoonlijke ervaring tegenover„Wanneer wij na het doorwerken van verscheidene Engelse, Franse efDuitse publikaties over electroforese (electrophoresis, électrophorèse, Elek'trophorese) een dito Nederlandse tekst inkijken, dan ondervinden wij hele'maal geen hinder naar aanleiding van die vier verschillende schrijfwijzen'sterker nog, het is slechts uitzonderlijk dat wij ze opmerken". Alle aaO'dacht gaat immers naar de inhoud. In de omgangstaal ingeburgerde wetefl'