Pedagogische Kroniek - Bekend, O.N. (Pedagogische Studiën, 1969)
Feit dat een onderzoeksinstituut op het terrein van de sociale wenschappen een halve eeuw bestaat is voldoende reden om aan de geledenis van dit instituut enige aandacht te schenken,de loop van het jaar 1918 gaf de Maatschappij tot Nut van 't Aleen uitvoering aan een initiatief om een seminarium voor opvoedjj S® studie op te richten, en aan het hoofd daarvan een bijzonder^o^eraar in de pedagogiek te plaatsen. Als zodanig werd Dr. Ph.the ° benoemd, die reeds als buitengewoon hoogleraar in de^odynamica aan de Universiteit van Amsterdam was verbonden.^ Kohnstamms leiding — met een onderbreking in de jaren vannari ^^^^^ Wereldoorlog tot 1946 — heeft het werk van het Nutssemi'^^ehtm ^^ ^ belangrijke mate toe bijgedragen dat de pedagogiek eenHet • P^^^ts aan onze universiteiten verwierf. Maar dat niet alleen.Van Kohnstamm en zijn medewerkers vooral om, door middel