ENIGE OPMERKINGEN OVER DE VERHOUDING VAN PEDAGOGIEK EN WIJSBEGEERTE - LINDEN der , H.J. (Pedagogische Studiën, 1969)
In het hiervolgende zal met wijsbegeerte voornamelijk filosofische antropologie bedoeld worden.I) Allereerst zullen we te rade gaan bij die denkers die zich vooralhebben beziggehouden met het grondslagenonderzoek der sociale wetenschappen, n.1. MerleauPonty en Husserl. Volgens MerleauPonty zijn wijsbegeerte en wetenschap noodzakelijkWederzijds op elkaar betrokken.Dat betekent dat het wetenschappelijk denken wijsgerige consequenties heeft, ja zelfs bevat elk wetenschappelijk denken een impliciete filo„Hij gaat zelfs zo ver, dat naar zijn mening de wijsbegeerte opatente wijze reeds in de wetenschappen aanwezig is en moet zijn. Daneeft de wijsbegeerte tot taak de impliciete wijsgerige visies die zich^oordoen in het wetenschappelijk leven te thematiseren." (Kwant p.