NEDERLANDERS BIJ PESTALOZZI - janssen, D. (Pedagogische Studiën, 1968)
In Paed. Stud. jaargang XXVII staat een uitvoerig artikel over de tweejonge onderwijzers, D. van Dapperen uit Haarlem en H. Scholten uitRotterdam, die van 18 juni 1809 tot december 1810 aan het instituutvan Pestalozzi te Yverdon verbonden waren.Op bid. 121 wordt medegedeeld dat aan Pestalozzi een brief verzondenis waarin staat dat koning Lodewijk Napoleon zijn goedkeuring gehecht heeft aan het voorstel de genoemde jongelieden te sturen. Hierop wordt door Pestalozzi geantwoord. Van de inhoud van dit antwoord wordt echter in het artikel geen melding gemaakt. Hoewel Pestalozzi met verschillende Nederlanders in briefwisseling stond, is erbijna geen enkele brief van hem bewaard gebleven. In het algemeenrijksarchief te 'sGravenhage bevindt zich deze brief van Pestalozzi. Omdat dit schrijven dus tot de zeldzaamheden behoort volgt hieronder deinhoud.