TOETSING VAN KENNIS BIJ TECHNISCHE OPLEIDINGEN - Genderen van , L.; Mulder, H.F. (Pedagogische Studiën, 1968)
Per jaar neemt Hoogovens (aanduiding voor Koninklijke NederlandscheHoogovens en Staalfabrieken en aangesloten bedrijven), 120 ä 200 leerlingvaklieden in opleiding voor bankwerker, instrumentenvakman, elektricien en dergelijke. Deze worden in 2 of 3 jaar (afhankelijk van hetvak), opgeleid voor diploma’s van de landelijke leerlingstelsels van Bemetel en V.E.V. In totaal omvat het leerlingstelsel jaarlijks 350—400cursisten. De opleiding vindt grotendeels plaats aan de Bedrijfsschool,deels via roulatie in het bedrijf. Naast deze en vele andere opleidingsactiviteiten worden aan het Opleidingscentrum van Hoogovens avondcursussen gegeven op uiteenlopende vakgebieden. Hierbij zijn ruim duizend cursisten betrokken. Het onderstaande heeft betrekking op cursisten van het leerlingstelsel en van het avondvakonderwijs.In de volgende paragrafen komt een onderwerp aan de orde waarmedebijna elke opleiding te maken heeft, n.1. de noodzaak vast te stellen welke kennis een cursist heeft en welke niet.