CHRISTELIJKE ARMENSCHOLEN - HALLEMA, A. (Pedagogische Studiën, 1968)
Een wat navrante combinatie „christelijke" en „armenscholen", begrippen, die weliswaar niet bij elkaar passen maar toch eeuwen aaneen hebben bestaan. Gelukkig dan maar. zal de lezer zeggen of denken, dat iets dergelijks,tegenstrijdig in wezen, verleden tijd is geworden. Het te wraken standsverschil in de scholen en bij het onderwijs zou de mens en zeker deChristen in het heden kregelig maken.Het voormalige schooltype armenschool, later verzacht tot school voor kosteloos onderwijs, wekt reedsWeerstanden op. En als daar dan nog het verheven adjectief christelijkbijkomt, wordt het helemaal erg.