Pedagogische kroniek - Veld der van , I. (Pedagogische Studiën, 1968)
In 1846 verscheen bij Gebr. Muller te 's Hertogenbosch een „Handboekvoor Schoolopzieners, Gemeentebesturen, Plaatselijke Schoolcommissiën,Commissicn van Toezigt, Onderwijzers en Onderwijzeressenin de Provincie NoordBraband." Het bevat de „Algemene Wetten en Besluiten aangaande het LagerOnderwijs", benevens „Al de Provinciale Reglementen, Besluiten enVerordeningen, betrekkelijk het Lager Schoolwezen in NoordBraband". Het richt zich dus, in zijn functie van voorlichter, tot allen diedirect en indirect bij het lager onderwijs zijn betrokken. Voor wat derijkswetgeving en koninklijke besluiten betreft, geeft het geen nieuws.De schoolwetten van 1801, 1803 en 1806 kennen we uit Van Hoorn:De Nederlandse Schoolwetgeving voor het Lager Onderwijs, 17961907, (Groningen 1917), de koninklijke besluiten eveneens. Dat in1814 nog gesproken wordt van „Besluit van den Souvereinen Vorst"is in overeenstemming met de historie. Wat dit „Handboek" opmerkelijk maakt is het inzicht dat het ons verschaft in de activiteiten vanhet provinciaal bestuur.