PLAATSELIJKE OVERHEIDSMAATREGELEN BETREFFENDE KOSTELOOS ONDERWIJS GEDURENDE DE 16de-18de EEUW - HALLEMA, A. (Pedagogische Studiën, 1967)
„Klaas, de zoon van een schepen, klaagt: „Meester,zwarte Dirk heeft my voor den neus gestompt!" Deschoolmonarch grypt de bullepees, zet twee gespalkteblikken en roept met een donderende stem: „Dirk,loeder, kom hier!" Dirk wil zich verontschuldigen,maar de knaapt leeft van de armenkas en dus wordthij niet gehoord. De meester grypt hem in zijn haren,rost hem op een onbarmhartige wijze, en zendt hemmet een blauwen rug onder het faveur van eenigeoorvijgen weder naar zijn plaats. Alles is onder dezerechtspleging in rep en roer."