BUBERS REDE „ÜBER CHARAKTERERZffiHUNG" TEGEN DE ACHTERGROND VAN ZUN LEVEN EN LEER - TURKSMA, R. (Pedagogische Studiën, 1967)
Het zal moeilijk vallen een Joodse filosoof te noemen die in delaatste dertig ä veertigtal jaren een grotere invloed op het intellectuele en culturele leven van WestEuropa heeft uitgeoefend alsMartin Buber gedaan heeft. Niet alleen met wijsgerige en theologischeproblemen heeft deze grote geleerde zich beziggehouden, niet alleendanken we aan hem, in samenwerking met Franz Rosenzweig, eenBijbelvertahng, maar ook psychologische en pedagogische vraagstukken hadden zijn warme belangstelling. De Hebreeuwse universiteit te Jeruzalem heeft hem zelfs eens de leerstoel voor opvoedkundeaangeboden, maar dit aanbod heeft Buber geweigerd met de motivering dat de pedagogiek hem steeds meer praktisch dan theoretischgeïnteresseerd had. (12;479)