Boekbeoordelingen - Idenburg, Ph. (Pedagogische Studiën, 1967)
Deze Studie bedoelt duidelijk te maken welke hindernissen aan de opkliml^’ng van begaafde arbeiderskinderen langs de trappen van het schoolwezen"1 de weg staan. Het onderzoek, dat eraan ten grondslag ligt, bestond uitVraaggesprekken met arbeiders, die volgens een gerichte en nietrepres®ntatieve steekproef gevonden waren. Het aantal van de proefpersonen^as gering (80) maar de vragenlijst, die bij de gesprekken werd gebfuikt,Veroorloofde een intensieve waarneming, waarbij getracht werd de motieven van de ondervraagden aan het licht te brengen. De schrijfster heeft li„7 Engelse begrip professions, dat aan de titel van dit bock ten grondslagwordt er niet in gedefinieerd. Het meest nabij komend Nederlands.bivalent is „vrije beroepen". Maar dit mist aspecten, die de Engelse notie■ ^e loop der geschiedenis heeft verworven, cn waarin op zijn minst eensociale status cn een hechte gildeachtige organisatievorm inct de daar«behorende menging van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef"onmiskenbaar eigenbelang begrepen zijn. Dat blijkt alles duidelijk u.t^^ historie, die zich van de ISde eeuw tot de vooravond van de Lerstc^^^eldoorlog uitstrekt. Dit werk berust op een grondig onderzoek van’JPrcide en moeilijk vindbare bronnen. De auteur heeft zijn omvangrijke’^anT’?’ voortreffelijke wijze gepresenteerd. Hij schenkt daarbij