HET VOORTBESTAAN VAN ONS VAK - HOOP , W. (Pedagogische Studiën, 1967)
De titel van dit schrijven is ontleend aan een artikel van Velema(1966). Velema breekt een lans voor het beoefenen van opvoedkunde alseen gedragswetenschap op empirische basis. Hij acht zulk een nieuweoriëntatie niet alleen zeer gewenst, maar noodzakelijk: „De opvoedkunde staat met de rug tegen de muur". Als opvoedkundigen zulk eennieuwe oriëntatie niet op zich nemen, dan zullen andere gedragswetenschappen deze taak overnemen. De hoeksteen tot deze nieuwe ontwikkeling is de methodologie, en, aldus Velema, „het voortbestaan vanons vak is ermee gemoeid". Schrijver dezes wil graag beginnen met te zeggen dat hij volledig instemt met de gedachtengang van Dr. Velema. Het is goed om ditsoort geluid te horen in de Nederlandse pedagogische wereld, en ditartikel is hoofdzakelijk geschreven ter ondersteuning van Velenia'spositie. Helaas is het de schrijver niet mogelijk geweest om volledig optle hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hel Nederlands denkenomtrent opvoeding cn onderwijs in het laatste tiental jaren.