DE STICHTING VOOR ONDERZOEK VAN HET ONDERWIJS - IDENBURG , PH. (Pedagogische Studiën, 2023)
Op 9 juni 1965 heeft de Minister van Onderwijs en Wetenschappen Dr.T.A. Diepenhorst bij notariële akte de „Stichting voor Onderzoek van hetOnderwijs" opgericht. Hieronder volgen enkele opmerkingen omtrentde plaats, de taak en de mogelijke werkwijze van deze nieuwe instelling.Ik leid deze in met een herinnering, die meer dan 45 jaar terugreikt. ^ Bij deWet van 21 februari 1919, Stb.49, werd de Onderwijsraad ingesteld. Deverwachting van Minister De Visser was dat hij de eerste stap zou kunnenzijn om tot verbetering van het onderwijs in zijn verschillende geledingente geraken. Die verbetering scheen hem nl. alleen mogelijk wanneer hetDepartement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen gestadig voeling zou houden met en voorlichting zou zoeken bij personen, die geachtkunnen worden de onderwijs en opvoedkundige vraagstukken te beheersen en die in staat waren te midden van de velerlei inzichten de elementen van waarde voor onze volksontwikkeling op te sporen, te schiftenen voor te dragen. Reeds aanstonds had Kohnstamm in een welkomstartikel tot de Onderwijsraad er evenwel zijn twijfel over uitgesproken, ofde Raad zijn taak als gids voor de verbetering van het onderwijs wel zoukunnen vervullen, indien hij niet de beschikking zou krijgen over de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.