Leerstrategieën meten. Soorten meetmethoden en hun bruikbaarheid in onderwijs en onderzoeK. - Hout-Wolters van , B.H.A.M. (Pedagogische Studiën, 2009)
Zowel in de onderwijspraktijk als in het onderwijsonderzoek worden allerlei soorten methoden gebruikt om de leerstrategieën van lerenden vast te leggen. Deze kunnen grofweg worden ingedeeld in methoden die de leerstrategieën los van de leertaak meten (offline-methoden, zoals leerstrategievragenlijsten) en methoden die dat tijdens de uitvoering van de leertaak doen (online-methoden, zoals de hardopdenkmethode). Dit artikel beschrijft wat verstaan wordt onder leerstrategieën en waarom we die zouden willen meten. Vervolgens wordt informatie gegeven over verschillende soorten methoden voor de meting van leerstrategieën. Hierbij wordt aandacht besteed aan de vraag in hoeverre we met deze meetmethoden een helder en accuraat beeld kunnen krijgen van de leerstrategieën van lerenden. Ook gaat het artikel in op vergelijkend methode-onderzoek. Er worden verscheidene verklaringen gegeven voor de vaak lage correlaties tussen meetresultaten van offline- en online-methoden. Verder wordt ingegaan op methodologische en praktische overwegingen bij het kiezen van een geschikte meetmethode. Afsluitend wordt een aantal vragen gepresenteerd die men zou kunnen stellen alvorens een keuze te maken uit de verschillende meetmethoden. Benadrukt wordt dat men zich vooral moet afvragen welke leerstrategieën men wil meten en met welk doel.