Bepaling van het vermogen om te beslissen in onzekerheid met de Script Concordance Test methode - Ramaekers, S.P.J.; Kremer, W.D.J.; Pilot, A.; Beukelen van , P.; Keulen van , J. (Pedagogische Studiën, 2009)
Veel problemen uit de dagelijkse praktijk vergen beslissingen terwijl de beschikbare informatie onvolledig of onduidelijk is. De inbedding van deze onzekerheden in toetsen staat op gespannen voet met psychometrische kwaliteitseisen. Uitgaande van het Script Concordance Test (SCT)-format werd hiervoor een test ontwikkeld in de diergeneeskunde. Deze test is bij 148 studenten tweemaal afgenomen, aan het begin en eind van een studieonderdeel dat is gericht op het leren oplossen van klinische problemen. Hun oordelen en beslissingen in realistische praktijksituaties werden afgezet tegen die van een groep van 28 ervaren practici. Studentscores tonen bij de hertest een significante toename van gemiddeld 4,59 punt. Individueel correleren scores positief (r = 0,65, p < 0,001) en is het effect groot (d = 0,89). Uit de analyses van casus en resultaten wordt geconcludeerd dat de SCT een bruikbaar instrument vormt voor toetsing van het probleemoplossen in onzekerheid, dat bij grote groepen studenten kan worden gebruikt, zonder een onaanvaardbare overbelasting van patienten.