Effecten van duale leeromgevingen in het hbo: de sectoren techniek en gezondheidszorg - Reenalda, M.; Nijhof, W.J.; Jong , R.J.; Veldkamp, B.P. (Pedagogische Studiën, 2006)
Leren op de werkplek wordt gezien als een effectief middel om beroepsvorming, beroepsidentiteit en competenties te ontwikkelen. In deze studie wordt een poging ondernomen om duale leertrajecten, zoals deze gestalte krijgen in het hbo, te onderzoeken op effectiviteit. De vraag staat centraal welke kenmerken van duale leeromgevingen van invloed zijn op de competentieontwikkeling. De kenmerken van duale leeromgevingen worden beschreven en leereffecten worden vastgesteld in termen van competentieontwikkeling. Twee sectoren, techniek en gezondheidszorg, zijn onderzocht. Naast verschillen tussen sectoren blijkt dat geslacht, leeftijd, vooropleiding, vorm van de opleiding en persoonkenmerken er nauwelijks toe doen. Kenmerken van de leeromgeving zijn bepalend voor competentieontwikkeling.