Onderadvisering in de provincie Friesland - Boer de , H.; Werf der van , M.P.C.; Bosker, R.J.; Jansen, G.G.H. (Pedagogische Studiën, 2006)
In dit artikel wordt op basis van het gegevensbestand VOCL’99 de vraag beantwoord of leerlingen in de provincie Friesland aan het eind van het basisonderwijs bij gelijke prestaties lagere adviezen krijgen dan de leerlingen in de rest van Nederland en, zo ja, welke factoren deze lagere adviezen verklaren. De resultaten van multilevelanalyses laten zien dat leerlingen met lage en met hoge leerprestaties een lager advies krijgen in Friesland dan in de rest van Nederland. Het verschil in advisering neemt enigszins af, nadat rekening wordt gehouden met de variabelen sociaaleconomische status, afkomst, zittenblijven, en streefniveau van de ouders. Echter, ook na controle voor deze variabelen blijven de lagere adviezen gehandhaafd. Daarnaast is onderzocht of de lagere adviezen in Friesland verklaard kunnen worden door de beroepenstructuur van de provincie of door verschillen in advisering tussen Randstedelijke en nietRandstedelijke gebieden. De resultaten wijzen uit dat dit niet het geval is.