Indexering van de leestechniek - Verhelst , G. (Pedagogische Studiën, 1997)
De CLIB (Cito leesindex voor het basis en speciaal onderwijs) is een index voor zowel de leesvaardigheid van lezers als voor de leesbaarheidvan teksten. Met behulp van de CLIB kunnen deleesvaardigheid van een lezer en de leesvaardigheid die een tekst vereist met elkaar vergeleken worden. Daardoor is het mogelijk om in dedagelijkse onderwijspraktijk de leesvaardigheidvan leerlingen en de moeilijkheid van tekstenop elkaar af te stemmen. Omdat de CLIB verwijst naar een domein van teksten die lezersmet een bepaald vaardigheidsniveau met begrip kunnen lezen, noemen we de CLIB eendomeingerichte index. De CLIB is in de eersteplaats een index voor de begrijpelijkheid en hetbegrijpen van teksten. Het onderzoek dat dezeindex opleverde past in een lange traditie. Veelminder traditioneel is het onderzoek naar eenindex voor de door teksten vereiste leestechniek.