Oudere kinderen en hun begrip van discriminatie - Verkuyten, M.; Kinket, B.; Wielen der van , Ch. (Pedagogische Studiën, 1996)
In dit artikel wordt Ingegaan op de vraag watkinderen tussen de tien en dertien jaar verstaanonder discriminatie en of er gedeelde voorstellingen zijn over diverse aspecten van discriminatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 193autochtone en allochtone leerlingen van vijf basisscholen. Voor deze leerlingen is het prototypisch voorbeeld van discriminatie de situatiewaarin een autochtoon kind een allochtoonkind uitscheldt zonder aanvaardbare reden. Situaties van oneerlijk verdelen en sociale uitsluiting worden In mindere mate als discriminatiebeoordeeld. Er zijn weinig verschillen tussenautochtone en allochtone leerlingen en er zijngeen verschillen voor sekse en leeftijd. De resultaten worden geïnterpreteerd in termen van hetidee van sociale representaties.