Gedragsverandering na een opleiding - Ouden den , M.D. (Pedagogische Studiën, 1995)
Transfer na een bedrijfsopleiding Projectmatigwerken werd onderzocht met behulp van een longitudinaal onderzoek bij 74 personen (éénvoor en twee nametingen). Het gedrag na eenhalf jaar na de opleiding werd verklaard metbehulp van de theorie van het voorgenomen gedrag van Ajzen (1988) en met een nieuw ontwikkeld model dat naast eerder gedrag en voornemens ook sociale steun en beheersing (alsmoderatoren van voornemen) en sociale normbevat. Waar het model van Ajzen 40% van devariantie van het latere gedrag verklaarde,voorspelde het nieuwe model beter: 59% van devariantie werd verklaard. Geconcludeerd wordtdat versterking van transfer zowel bereikt kanworden via zelfregulatie vaardigheden (zoalsimplementatievoornemens) als via probleemsituatie gerichte vaardigheden (zoals relapseprevention vaardigheden).