De leer- en opvoedingssituatie van jonge autochtone enallochtone leerlingen in het perspectief van hunschoolcarrière - Leij der van , A.; Meijnen , G.; Leseman , P. (Pedagogische Studiën, 1995)
In dit artikel worden de aanleiding en achtergronden geschetst van een onderzoek naar decognitieve, de taal en de gedragsontwikkelingvan kinderen van vier tot zeven jaar. Het doelvan het onderzoek is de verschillen in de schoolcarrière die reeds op zeer jonge leeftijd optreden bij kinderen uit diverse sociaaleconomische groepen (SES) dan wel van buitenlandseherkomst, te verklaren. Na de beschrijving vande centrale ideeën wordt ingegaan op het design van de studie en worden vier artikelen, diede stand van zaken in het onderzoek weergeven, geïntroduceerd. Van deze artikelen staaner twee in dit nummer en twee in de volgendeaflevering (nr. 4).