Schoolleiders en hun gerichtheid op het primaire proces - Krüger, M.L.; Verloop, N. (Pedagogische Studiën, 1995)
In het effectieve scholen onderzoek wordtondenVijskundig leiderschap in essentie opgevat als een optelsom van kenmerken van deschoolleider. Er wordt zij het in zeer globaletermen wel aangegeven welke kermierkeneen onderwijskundig leider zou moeten bezitten, maar niet welke taken en activiteiten daarbij horen en niet op welke wijze de schoolleiderdergelijke taken en activiteiten in zijn of haarschool zou kunnen uitoefenen. Bovendienheeft het onderzoek geen empirische evidentiegeleverd voor het bestaan van een directe relatie tussen onderwijskundig leiderschap en hoge402 leerprestaties; misschien is er eerder sprake vannDAGoeiscHc een indirecte invloed van de schoolleider via der99s r72j beüivloeding van de schoolcultuur en de onder