De evaluatie van spreekvaardigheid in communicatieve situaties - Gelderen van , A. (Pedagogische Studiën, 1994)
Van Gelderens onderzoek sluit aan bij een recente onderwijskundige realiteit in Nederland: de overvloed van peilingsonderzoeken door de overheid in het basis en voortgezet onderwijs.Door informatie te verzamelen over hettaalvaardigheidsniveau van leerlingen na jarenonderwijs hoopt men de effectiviteit van hetmoedertaalonderwijs te beoordelen. Maar watmet de theoretische fundering? Juist deze kwestie staat in voorliggend proefschrift centraal. Hetrapporteert dus niet het zoveelste peilingsonderzoek, maar dringt door tot een dieperliggendevraag naar de theoretische onderbouwing vanevaluatie, zij het toegespitst op spreekvaardigheid.