De Führungslehre van Peter Petersen. Historisch-pedagogisch tekst- en context-onderzoek van de onderv/ijspedagogiek vanhet Jenaplan - Vreugdenhil, C. (Pedagogische Studiën, 1993)
Op 18 juni 1992 promoveerde Vreugdenhil aande Universiteit van Amsterdam op een studienaar de grondslag en de inhoud van een vanPetersens hoofdwerken, de Führungslehre (promotor: L. Dasberg). Het is, ruim tien jaar nadatin Nederland de eerste monografie over dePetersenpedagogiek verscheen van de hand van’buitenstaanders’ (Imehnan, Jeunhomme enMeijer, 1981), goed dat zich nu ook een ’insider’over Petersens thematiek heeft gebogen.