Veranderingscapaciteiten van basisscholen.Onderzoek naar de functie van veranderings-capaciteiten binnen het innovatieproces ba-sisonderwijs - Lagerweij, N.A.J. (Pedagogische Studiën, 1992)
In kringen van auteurs op het gebied van onderwijsinnovatie is al vele jaren het begrip ’veranderingscapaciteit’ populair. Over ditveelbetekenende en doorgaans wat vaag omschreven begrip gaat het proefschrift van VanGennip. Hij hanteert de volgende werkdefinitie:"Veranderingscapaciteiten zijn de vermogens ofvaardigheden van de school (dat wil zeggen deschoolleiding en het schoolteam) om het onderwijs binnen de eigen schoolsituatie te veranderen in de richting van gestelde doelen.’ Bij dezeeigenschap van de basisschool gaat het niet oméén kwaliteit, maar nadrukkelijk om een aantalonderscheidbare capaciteiten. De auteur gaatvoor wat het gedeelte ’de gestelde doelen’ betreft uit van het vemieuwingsconcept dat tengrondslag ligt aan de Wet op het basisonderwijs.