Functionele geletterdheid - Verhoeven, L.; Leij der van , A. (Pedagogische Studiën, 1992)
Recente peilingsonderzoeken geven aan dat een aanzienlijk aantal kinderen op het eind vande basisvorming als ’functioneel ongeletterd’kan worden aangemerkt. Deze kinderen blijkengrote moeite te hebben met lees en schrijftakendie in het leven van alledag een rol van betekenis spelen. Men zou dus kunnen concluderendat de basisschool er blijkbaar niet in slaagt leerlingen naar een adequaat niveau van geletterdheid te brengen.