Ontwikkelingen in declaraiievekennis, een onderzoek naar veranderingen inkennisschemata van eerstejaars PABO-stu-denten. - Wubbels, Th. (Pedagogische Studiën, 1991)
Het theoretisch kader van het proefschrift van Boei is volgens de auteur tot stand gekomen dooreen integratie van cognitiefpsychologische informatieverwerkingstheorieën in een handelingstheoretisch perspectief. Deze theoretische basis wordtbeschreven in hoofdstuk 1. Ik zou willen toevoegendat ook de theorie van Kelly over persoonlijkeconstructen een belangrijke rol speelt. Zij vormt debasis voor de repgrid die veel in het Leidse onderzoek wordt gebruikt. Uitgangspunt van de studie isdat declaratieve kennis mentaal wordt gerepresenteerd in de vorm van concepten en door middel vanproposities tussen deze concepten. Het geheel vandergelijke kennis over een bepaald onderwerpwordt een schema genoemd. Verondersteld wordtdat dergelijke schema's een belangrijke functie hebben voor het handelen. Overeenkomsten en verschillen in (de ontwikkeling van) de schemata metbetrekking tot het onderwerp 'goed onderwijzen'staan in deze studie centraal, omdat ze van grootbelang worden geacht voor de opleidingsdidactiek.