Leesprestaties van allochtone leerlingen in groep drie en onderwijs-, leerling- en achtergrondkenmerken - DAMHUIS, R.; GLOPPER , K.; SCHOOTEN , E. (Pedagogische Studiën, 1989)
In dit artikel wordt verslag gedaan over een verkennend onderzoek naar de samenhangen tussen de leesprestaties van allochtone leerlingenuit de derde groep van het basisonderwijs enkenmerken van het onderwijs, de leerlingen enhun achtergrond. Kenmerken van het onderwijsblijken niet of nauwelijks samen te hangen metde leesprestaties van de allochtone leerlingen.Samenhangen zijn er wel met variabelen die deleerlingen en hun achtergrond betreffen: demondelinge taalvaardigheid in het Nederlandsvan de leerlingen, de Nederlandse taalvaardigheid en het taalgebruik in het gezin, het percentage allochtonen op school en in de schoolomgeving en de taalachtergrond van de leerlingen.