Taalvaardigheid en schoolsucces, - Jong de , M. (Pedagogische Studiën, 1989)
In zijn dissertatieonderzoek naar de rol die verschillen in thuistaal spelen tijdens de schoolloopbaan gaat Kerkhoff eerst uitvoerig in op het eerdereonderzoek naar ongelijkheid van kansen. Hij steltdat al dat onderzoek nog maar weinig concreetsheeft opgeleverd en dat het daarom geen wonder isdat allerlei maatregelen zoals compensatieonderwijs weinig effect hebben gesorteerd. Beide stellingen zijn voor discussie vatbaar, hetgeen wordtbevestigd door een continue reeks van publikatieshierover. Maar dit terzijde. Het betekent wel datKerkhoff zijn onderzoek start vanuit een pessimistische positie.