Interpenetratie, autonomie en pedagogische technologie Reactie op J. D. Imelman - HEYTING, G.F. (Pedagogische Studiën, 1988)
Uit Imelmans bespreking van mijn proefschriftblijken enkele misverstanden, die ter wille vande discussie moeten worden rechtgezet. In tegenstelling tot hetgeen hij beweert, spelen kritisch rationalistische uitgangspunten een rol inmijn gehele betoog. Het daarin gemaakte onderscheid tussen feiten en normen wordt nietteniet gedaan door het belang van individuelebetekenisverleningen binnen mijn systeemtheoretische benadering. Deze laatste zijn evenminin strijd met het 'blinde' karakter van figuratieontwikkelingen (Elias). De constitutieve afhankelijkheidsrelatie ('interpenetratie') van individuen en hun sociale omgevingen is niet instrijd met de systeemkenmerken 'autopoiese' en'refiexiviteit'. De combinatie van deze kenmerken vormt uiteindelijk de grond voor de onmogelijkheid van een technische rol voor deopvoedkunde in de zin van succes garanderendehandelingsstrategieën.