Zelfwaardering en onderwijsleerprestaties van Turkse kinderen - VERKUYTEN, M.; JONG , W. (Pedagogische Studiën, 1987)
In dit artikel worden twee veronderstellingenonderzocht, die achter de gedachte liggen datzelf en identiteitsproblemen van Turkse kinderen een storende werking hebben op hun onderwijsleerprestaties. Ten eerste de vraag ofTurkse kinderen lagere zelfwaardering hebbendan Nederlandse leeftijdgenoten en ten tweedeof er een samenhang is tussen zelfwaardering enleerprestaties. De resultaten geven aan dat deTurkse kinderen geen lagere zelfwaarderinghebben. De tweede veronderstelling vindt voorde Turkse kinderen wel ondersteuning in onsmateriaal. Ter afsluiting wordt ingegaan op demogelijke richting van de relatie tussen zelfwaardering en leerprestaties. Aandacht wordtgevraagd voor goede leerprestaties als factorwaar Turkse leerlingen positieve gevoelens omtrent henzelf aan kunnen ontlenen.