Opleiding van onderwijsgevenden: een probleemverkenning - Tillema, H.H. (Pedagogische Studiën, 1986)
Door de Stichting voor Onderzoeik van hetOnderwijs (SVO) is een probleemvericenningOpleidingen Onderwijsgevenden uitgevoerd.Een probleemverkenning omvat "een gedocumenteerd overzicht van de relevante(d.w.z. bruikbaar onderzoek op opleverend),onderzoekbaar geachte (en dus aanbesteedbare) hulpvragen binnen een bepaalde programmalijn alsmede aanwijzingen met betrekking tot het soort onderzoek dat bij deonderscheiden vragen het adequaatst geachtwordt. Het gaat hierbij steeds om praktischeproblemen, die beleidsmakers, ontwikkelaars, begeleiders, onderwijsgevenden etc.ontmoeten of hebben ontmoet bij de realisatie van een bepaald veranderingsdoel en/ofbij het wegnemen van een ongewenste situatie in een rond het onderwijs" (SVO, 1984).