Van der Wolfs onderzoek naar schooluitval - SWANBORN, P.G. (Pedagogische Studiën, 1986)
De belangrijkste conclusie uit de dissertatievan Van der Wolf (1984) is dat leerlingen opscholen met een meer traditioneel onderwijsleerklimaat meer schoolsucces hebbendan leerlingen op progressieve scholen. Demethodologische kritiek op zijn onderzoekheeft twijfel gezaaid over de geldigheid vandie conclusie. In een heranalyse van Van derWolfs data laten we zien dat de clusters metbehulp waarvan Van der Wolf zijn belangrijkste hypothese bevestigde nauwelijks verschillen in onderwijsstijlkenmerken. Vervolgens analyseren we op schoolniveau. De partiële correlaties tussen de onderwijsstijl ensommige indicatoren van schoolsucces blijken significant. Dit resultaat kan worden gezien als een gedeeltelijke bevestiging van Vander Wolfs conclusie. Het is zeker geen sterkebevestiging gezien de ernstige tekortkomingen in de data.