Het kunnen structureren van visuele en auditieve gegevens in relatie tot leren lezen en spellen - MOMMERS, M.J.C.; AARNOUTSE, C.A.J.; SMITS , B.W.G (Pedagogische Studiën, 1985)
In een longitudinaal onderzoek werd nagegaan in hoeverre verschillen in het kunnenstructureren van visuele en auditieve gegevens bij leerlingen vóór ze aanvankelijk leesonderwijs hebben ontvangen, dóórwerken inhun prestaties bij technisch lezen, begrijpendlezen en spelling, vanaf het eerste leerjaar toten met het begin van leerjaar 4. Het bleek dat de verschillen het duidelijksten het meest constant tot uiting komen bijbegrijpend lezen. De verschillen met betrekking tot letterclusterindentificatie en fonemische analyse waren het .meest pregnant inde lees en spellingsprestaties terug te vinden.Vooral de combinatie van de variabelenletterclusterindentificatie en fonemischeanalyse leverde zeer significante verschillenop. Het bleek verder dat de voorspellendewaarde van het auditief structureren in deloop der jaren duidelijker afneemt dan dievan het visueel structureren.