Samen verder na de basisschool? - TERWEL, J. (Pedagogische Studiën, 1983)
Een analyse van de nota 'verder na de basisschool' laat zien dat in het voortgezet basisonderwijs selectieonderweg en variatieintijd zaloptreden. Op grond hier\'an laai de 'af te leggenbaan' voor de leerlingen zich eerder typeren alseen veldloop dan als een expeditie. Dit is verklaarbaar vanuit het feit dat verschillende doelstellingen, nl. selectie en kwalificatie, in een zwakcontract door elkaar lopen. Over de waarderinghiervan bestaan verschillende standpunten. Eenduidelijker keuze is gewenst. Dit leidt tot verschillende voorstellen. Ik bespreek twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om de selectieonderweg en de variatieintijd op een consequentere en rechtvaardiger wijze uit te werkenVanuit een concept van 'electief onderwijs'. Detweede mogelijkheid is 'coöperatief onderwijs',fn dit concept ligt de nadruk op samenwerkingtussen leerlingen binnen een sterk, selectievrijcontract. De 'af te leggen baan' laat zich eerderals expeditie dan als veldloop typeren met gelijke''echten na het v.b.o. Ik doe een beargumenteerde keuze voor dit tweede concept.