Een poging om de actieve leertijd in klassesituaties te verhogen: een evaluatie van een interventie - VEENMAN, S.A.M.; CRAS, P. (Pedagogische Studiën, 1982)
In dit artikel wordt beschreven hoe gepoogd isom in 7 klassen van de lagere school via eeninterventie de taakgerichte leertijd van de leerlingen te verhogen. Bij de uitvoering van de interventie is gebruik gemaakt van het instructietnodel van de Beginning Teacher Evaluation Study(BTES. In twee klassen zijn gedurende 14 wekeneenmaal per week observaties uitgevoerd met hetdoel inzichten te verwerven om richtlijnen op testellen teneinde de taakgerichte leertijd te verhogen. Van vijf klassen zijn de leerkrachten eenmaal als werkgroep bij elkaar gekomen om hetinstructiemodel te bespreken op praktische mogelijkheden en is in een individueel begeleidingsgesprek nader op dit model ingegaan. Deze beide vormen van inteirentie zijn geëvalueerd. Significante interventieeffecten zijn niet gevonden.Ook tussen de beide vormen van intervenlieszijn geen signijicante verschillen gevonden.Hoewel hypothesen getoetst zijn, wordt het onderzoek in zijn geheel als een explorerend onderzoek opgevat.