Overzicht van de ontwikkelingspsychologie - Oppenheimer, L. (Pedagogische Studiën, 1981)
Terwijl er enkele hoofdstukken worden gewijd aan deinvloeden vanuit de fysiologie, pedagogiek en psychopathologie mist men overduidelijk de invloed vanuit de filosofie.Zo blijft het een vraag of de invloeden vanuit de pedagogiekop de ontwikkelingspsychologie wel de juiste weergave vande realiteit is. Het zijn namelijk de zienswijzen op de ontwikkeling van het kind zoals geponeerd door o.a. de filosofen Hume, Hobbes en Locke (i.e. het tabula rasa idee) enDescartes en Rousseau (i.e. de innate ideas conceptie) diede wijze van opvoeding bepaalden of zoals we zien bij