De Kohnstamm-Kuijer-rel - Langeveld, M.J. (Pedagogische Studiën, 1981)
Toen, begin september 1980, in Amsterdam een groot aantal medici bijeenkwam uit allerlei landen om over 'deslaap' te confereren, werd o.a. de aandacht op het feitgevestigd, hoe verschillend de slaapbehoefte is van mens totmens. 'Onze kwaal is' zo zei een van de deelnemers 'dat wijin het algemeen onvoldoende naar onze biologische klokluisteren. Daarmee bedoel ik' zo zei de spreker 'dat we pasnaar bed zouden moeten gaan als we slaperig worden, ookals dat moment na twaalf uur aanbreekt, maar veel mensengaan veel eerder en liggen dan te woelen. Kinderen luisteren doorgaans beter naar hun biologische klok dan volwassenen. Ze verlangen pas naar bed als ze moe worden.Daarom is het ook onjuist om kinderen coüte que coüte omzeven of acht uur naar bed te sturen. Dat heeft soms meer temaken met de eigen behoefte aan een rustige avond danmet de zorgen om de nachtrust van het kind. Sommigekinderen krijgen pas om tien uur slaap en ik zou zeggen:laat ze rustig opblijven.' Enz., enz. (zie de N.R.C. van 5september 1980).