Sociocognitief conflict en cognitieve ontwikkeling - RIJSMAN, J.B.; ZOETEBIER, J.H.; GINTHER, A.J.F.; DOISE, W. (Pedagogische Studiën, 1980)
In het algemeen theoretisch artikel van Doise (in hetfebruarinummer 1980 van dit tijdschrift) werdaangetoond dat het bereiken van nieuwe coördinaties' in sociale interactie leidt tot vooruitgang op hetniveau van de individuele coördinaties (zie fase 2 inde experimentele illustraties van Doise). Er werdverder ook aangetoond (zie fase 3 in de experimentele illustraties van Doise) dat deze individuelevooruitgang niet het gevolg is van een simpelimitatieproces, maar wel het resultaat van eensociocognitief' conflict gedurende de interactie, dattot een constructieve oplossing wordt gebracht.