Schoolwerkplanontwikkeling; een maatschappelijk probleem - BERGENHENEGOUWEN, G.J. (Pedagogische Studiën, 1980)
In dit artikel wordt getracht het schoolwerkplan ende ontwikkeling ervan in een maatschappelijk perspektief te plaatsen en wel vanuit twee optieken. De eerste optiek heeft betrekking op de maatschappelijke reproduktiefunktie van het onderwijs en dewijze waarop dezefunktie wordt gerealiseerd in eenonderlinge samenhang van leerplan en schoolorganisatie. De tweede optiek betreft de (verborgen)socialisatiefunktie van het onderwijs en de wijzewaarop deze fimktie vorm en inhoud krijgt in deconcrete onderwijspraktijk van alledag. Naar onzemening zijn deze twee maatschappelijke funktieskenmerkend voor de bestaande relatie tussen schoolen maatschappij.